Polskie forum Genesis

Forum fanów grupy Genesis
Teraz jest Pt wrz 22, 2023 1:59 am

Strefa czasowa: UTC [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sie 19, 2008 10:20 am 
Lamia
Lamia

Chyba najbardziej podoba mi się w całości album "Bankstatement" (1989) i "Still" (1991). Bardzo lubię utwór "From The Undertow" z "A Curious Feeling" (1979), który miał być ponoć przedgrywką do utworu "Undertow" z "And Then There Were Three". Ciekawe by było, gdyby Tony nagrał cały album z Fish´em. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 21, 2008 11:43 pm 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

Ostatnio wymądrzałam się twierdząc, że temat solowej twórczości Tony'ego mamy już przedyskutowany, ale zajrzałam jeszcze raz do tamtego wątku i okazało się, że powiedzieliśmy naprawdę mało.

A tymczasem... Kilka dni temu - wstyd przyznać, że dopiero teraz - w moim życiu pojawiło się niejakie Strictly Inc. i narobiło sporo zamieszania... "Zwykła płyta pop"..? Tak... ale ja przepadłam.
A zaczyna się przecież tak słodko i niewinnie: I could be a tiger - śpiewa sobie Jack Hues, a mi na moment przypominają się The Fugitive i Still... Tylko że później następuje ten niewiarygodnie chwytliwy refren, a potem....potem... zdumienie i zachwyt rosną z każdą minutą.
Pierwsze wrażenia: płyta spójna, dojrzała, bardzo klimatyczna, właściwie bezbłędna - bez śladu niezgrabnej czy "przegadanej" melodii...czegokolwiek, co wywołałoby mimowolny uśmiech i rozbawienie (typu By You... ;) ). Zatrudnienie tylko jednego wokalisty było strzałem w dziesiątkę: album nareszcie nie brzmi jak zbiór przypadkowych piosenek, a sam Jack Hues zdecydowanie przypadł mi do gustu. Takiego A Curious Feeling nie mogę słuchać właśnie przez wokal - Kim Beacon odrzuca mnie i tyle. Hues śpiewa natomiast bardzo, bardzo przyjemnie.
Don't Turn..., cudowne Walls of Sound (zdecydowanie warte tego, żeby zastapić nim niektóre utwory na WCD), lekko "kaszmirowy" feeling The Serpent Said czy kojarzący mi się z Tears For Fears Something To Live For - gdyby którykolwiek utwór z tej płyty wydał Phil albo Mechanicy, z miejsca trafiłby na czołówki list przebojów. Ale ponieważ wydał je Tony Banks - który może sobie tworzyć kolejne części Supper's Ready, ale broń Boże nagrywać taką straszną komercyjną muzykę pop!!! - cała historia ze Strictly skończyła się tak, jak...zwykle.
Jeśli już koniecznie miałabym wskazać jakiś "słabszy" moment tej płyty to....może A Piece of You, nie wiem. Nie zgadzam się natomiast, że An Island In The Darkness "nie pasuje do reszty albumu" - nie pasuje chyba tylko pod względem długości ;) A dla mnie i tak absolutem jest początek i koniec tego utworu - melodia, którą stawiam na równi z Firth of Fifth......

Strictly Inc. nigdy nie miało swojej trasy koncertowej. Ale czy na pewno..? ;) W 1998r. grupa zapaleńców pod wodzą niejakiego Duncana Philipsa postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce - założyli zespół o nazwie Strictly Banks i po raz pierwszy pokazali światu, jak muzyka Tony'ego mogłaby brzmieć na żywo.... Niektórzy znają pewnie tą historię, innych odsyłam do strony:
http://www.strictlybanks.co.uk/ ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 23, 2009 12:40 am 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

Mam mozliwość kupienia po dość niskiej cenie płyty "Still", pytanie czy jest dobra, prosiłbym was o jakąś krótką recenzję.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 27, 2009 9:09 pm 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

pablok napisał(a):
Mam mozliwość kupienia po dość niskiej cenie płyty "Still", pytanie czy jest dobra, prosiłbym was o jakąś krótką recenzję.

Po pierwsze: nie pytaj czy płyta Tony'ego Banksa jest dobra, bo odpowiedź jest zbyt oczywista :D.

Po drugie, bardziej serio: Still można nie wielbić, ale na pewno da się ją szanować. Ale skoro ma być krótko:

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych fragmentów tego albumu, mimo że nie do końca zachwyca mnie głos Andy'ego Taylora (jednego z 4, poza Tonym, wokalistów na Still):
http://pl.youtube.com/watch?v=rMMtiw6iZOk

Mamy też garść bardziej przebojowych piosenek, moim zdaniem wcale niezłych... że nie wspomnę o tej specyficznej urodzie teledysków :D :
http://pl.youtube.com/watch?v=qK5xyNqEa ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=PtFQn2oPu ... re=related

Niestety utworu, który najbardziej odstaje od "piosenkowej" konwencji i który pewnie większość fanów uznaje za najlepszy (?) - czyli zaśpiewanego przez Fisha Another Murder Of The Day - na Youtube nie znalazłam :-).
Mój prywatny faworyt to także Water Out Of Wine - ładnie brzmi wokal pani Jayney Klimek w tym lekko mrocznym klimacie...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 28, 2009 12:38 am 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

Ethel- wielkie dzieki, i masz rację, Banks to taki muzyk, że kichy nie wyda ale musiałem się upewnić. :-) Zabieram się za słuchanie i oglądanie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 28, 2009 1:08 am 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

Pierwszy kawałek- "Still it Takes me by surprise"- wszystko naprawde ok, gdyby nie ten "ulizany" wokal, miałaś rację, jego głos mnie dobija. :-) Ale muzyka... całkiem całkiem, a gdzieś tak od 3 min. jest fragment gdzie jest naprawdę niezle!
"The Gift"- noo, to pianinko znajome ale znów wokal, trochę nijaki, poza tym koleś ma niezłą skórę. :)
"I wanna change the score"- o nie, w ogóle mi nie wchodzi, ach te "sweet eightees" ale to nie.

Chyba kupię plytę chociaż nie ma nic gorszego niz sytuacja gdy niezłą muzykę zabija głos, do którego za cholerę nie da się przyzwyczaić.

Dzieki Ethel za tę podróż. :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 8:23 pm 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

pablok napisał(a):
Chyba kupię plytę chociaż nie ma nic gorszego niz sytuacja gdy niezłą muzykę zabija głos, do którego za cholerę nie da się przyzwyczaić.

O tak, znam ten ból :shock:. Chociaż Still jest pod tym względem całkiem znośne, w końcu mamy tu Fisha....a Tony w Hero... jest naprawdę uroczy (wbrew wszelkim bluźnierczym plotkom, thenextbesthing, widziałam tamten post :twisted: :D)...

"Ostatecznie", zawsze można posłuchać sobie Seven :grin:.

Daj znać jakie wrażenia.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 04, 2009 5:28 pm 
Watcher of the Skies
Watcher of the Skies

serwus,
dla mnie, kolejny raz powtórzę,
najlepszym wokalistą kompozycji Antoniego jest on sam :-),
ktoś mądry, kiedyś napisał, że gdyby połączyć jego solowe dokonania z płytami G powstałyby najlepsze płyty w historii G,
ale o tym możemy sobie "pogdybać" w innym wątku... jeśli powstanie, sam się bawię w takie naprawianie płyt Genesis w uzupełnieniu o dzieła ex składu powstałe w tych samych latach co regularne płyty....
no i dobrze by było przebrnąć przez wszystkie dokonania ex składu G- ja tego dokonałem :-)

peace-pozdr
mx

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 19, 2009 1:43 pm 
Duke
Duke

Ethel napisał(a):
Ale ponieważ wydał je Tony Banks - który może sobie tworzyć kolejne części Supper's Ready, ale broń Boże nagrywać taką straszną komercyjną muzykę pop!!!
Nagrywać muzykę pop może każdy. Nagrywać pop na poziomie już nie koniecznie. Bardzo dobrze, że Tony jak i muzycy Genesis poszli w takie klimaty. W progu osiągnęli wszystko co mogli, a dzięki przebojom pop w stylu "Congo" "No son of mine" zainteresowały się nimi również młodsze osoby (w tym piszący posta). A jak wiadomo po sznurku do kłębka :grin:

Martinho napisał(a):
dobrze by było przebrnąć przez wszystkie dokonania ex składu G- ja tego dokonałem :-)
Gratulacje, próbuje tego dokonać od 12 lat (czyli trochę ponad połowę życia) i został mi jeszcze cała dyskografia Mike'a i Anta (Nie licząc Gąski).

A jedne z moich ulubionych utworów Tony'ego, o których jeszcze nie wspomnieliście powyżej to "Spring Tide" z Seven i "Red Day on Blue Street" :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 30, 2010 2:34 pm 
Slipperman
Slipperman

Wstyd się przyznać, ale dopiero tydzień temu zaczęłam zagłębiać się w muzyce Pana Klawiszowca ;) Na dzień dzisiejszy z jego utworów znam "You", "Man Of Spells" i mój ulubiony "This Is Love" :smile:

Tytuł:
PostNapisane: So lis 20, 2010 2:13 am 
Moonlit Knight
Moonlit Knight

Tashya112 napisał(a):
i mój ulubiony "This Is Love"

Heh... Słodkie to jest, nieprawdaż? :grin: Lubię cały śpiewany przez Tony'ego "The Fugitive", nawet jeśli niektóre piosenki mają tendencję do wpadania w nieco niepotrzebne momenty. "Say You'll Never Leave Me" to też jedna z moich ulubionych :).

Ale jeśli ktoś nie lubi śpiewania, to
Ethel napisał(a):
"Ostatecznie", zawsze można posłuchać sobie Seven :grin:

http://www.youtube.com/watch?v=R1kuc7y_eZ8 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 04, 2011 8:24 pm 
Lurker
Lurker

Niedawno odkryłem muzykę Mr Marmura (odkąd zobaczyłem ICD z WIR uważam to przezwisko za całkiem adekwatne :D )

I przyznam, że przypadła mi ona do gustu! :) :smile: Curious Feeling i Fugitive zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, Soundtracki też mają kilka fajnych fragmentów, (zwłaszcza Shortcut to Somewhere). Oczywiście Wyspa w Ciemnościach (a szczególnie solo Daryla) zbiła mnie z nóg. :smile: I kto by pomyślał, że w 1995 roku powstała taka muzyka.
Przez Bankstatement jeszcze się nie przebiłem, jakieś takie mdłe toto, ale może kiedyś polubię też tę płytę. :P Still na razie nie znam, więc się nie wypowiem. :) :(

Do moich ulubionych piosenków zaliczyłbym oczywiście A Curious Feeling, oczywiście This is Love, wspomniane już Shortcut i Island oraz absolutny hit - At Edge of the Night. :P :smile:
Podsumowując, Tony ze wszech miar zasługuje na sukces, który zawsze go omijał. Ale cóż, tak to zwykle bywa... :(

Strefa czasowa: UTC [ DST ]